Wat is contactloze logistiek?

Contactloos betekent: De goederen bereiken hun bestemming via een betrouwbare logistieke oplossing zonder dat goederen door een persoon ter plekke in ontvangst worden genomen en zonder dat een ontvangsbewijs wordt afgetekend.

Heroverweging voor de levering tussen tussen bezorger en ontvanger

Wat betekent dit voor de logistiek en het aanbod binnen de economie en de samenleving, met betrekking tot de uitdaging om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken? We moeten de levering tussen bezorger en ontvanger opnieuw bekijken!

Om te voorkomen dat het virus zich via nieuwe gastheren verspreidt, moeten we de infectieketens en de weg naar nieuwe hosts doorbreken. Dit kan worden bereikt door de overgang tussen bezorger en ontvanger consequent te veranderen door middel van een contactloze levering.

Contactloos betekent: De goederen bereiken hun bestemming via een betrouwbare wijze zonder dat de goederen door een mens ter plaatse worden ontvangen en zonder dat het ontvangstbewijs wordt bevestigd.

Door deze omschakeling is er geen sociaal contact meer nodig tussen bezorger en ontvanger. Dit vermijdt het risico op een druppelinfectie. Bovendien is er geen risico meer op infectie via balpennen of tablets en scanners, omdat de ontvangst niet meer hoeft te worden bevestigd. De bezorger of chauffeur bevestigt de levering door de goederen bij aflevering te scannen. Dit beschermt zowel medewerkers als bezorgers – maar ook bewoners van verpleeghuizen, bejaardentehuizen, klinieken en hospices. Met name omdat de medewerkers, die goederen en verbruiksartikelen ontvangen, in contact staan met andere collega’s en/of bewoners en patiënten.

Logistiek heeft een belangrijke functie

Scholen, kinderdagverblijven en disco’s zijn al gesloten, voetbalwedstrijden en andere evenementen zijn geannuleerd of voor onbepaalde tijd uitgesteld. Sommige steden hebben daarnaast al opdracht gegeven tot het sluiten van restaurants en bars. De grenzen van veel landen zijn gesloten en de landen hebben grenscontroles opnieuw ingesteld en doorgangsbeperkingen opgelegd. Verdere maatregelen kunnen waarschijnlijk zeer binnenkort worden verwacht.

Ondanks deze drastische maatregelen moet de voorziening van de bevolking met voedsel en consumptiegoederen te allen tijde worden gewaarborgd. Ziekenhuizen en verpleeghuizen moeten in staat zijn om patiënten en bewoners te verzorgen en belangrijke behandelingen en operaties moeten kunnen worden uitgevoerd, zodat ons sociaal en economisch systeem zo goed mogelijk functioneert, ondanks de huidige beperkingen.

In deze uitdagende situatie heeft de logistiek een bijzonder belangrijke functie. Het is namelijk de levensader waarlangs goederen en producten hun ontvangers bereiken – ongeacht of het nu gaat om dagelijkse verbruiksgoederen zoals zeep, toiletpapier of zakdoeken of om basisvoedingsmiddelen zoals meel, rijst of noedels. De levering echter van medicijnen, reserveonderdelen voor medische producten zoals beademingsapparatuur of implantaten, incontinentieartikelen en nog veel meer andere artikelen zijn ook afhankelijk van een goed functionerende logistiek.

Zonder deze reddingslijn is het onmogelijk om aan supermarkten, bedrijven of klinieken en zorginstellingen te leveren op een verantwoorde wijze. Maar hoe kan de logistiek in het kader van deze moeilijke uitdagingen de levering van belangrijke producten en goederen garanderen – en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het indammen van de pandemie?

Witboek

Alle informatie over het thema contactloze logistiek vindt u in onze whitepaper die u gratis kunt downloaden.